GPS dejstva Vsi kolesarji,gorski in cestni, imamo željo po neprekinjeni vožnji. Ne želimo se vedno znova in znova ustavljati, da bi preverili svoj položaj. Vsakič, ko se ustavimo in iščemo na karti ali vodiču, oznake ob cesti ali sprašujemo domačine za smer, nam je teško zopet začeti z nadaljevanjem poti. Po nepotrebnem porabljamo dragoceni čas in se nam lahko zgodi, da bomo s težavo dosegli svoj željeni cilj. Z GPS napravami ves čas vemo natančno lokacijo kje se nahajamo. Če naložimo digitalne karte in predhodno začrtane poti smo lahko prepričani, da bomo prišli na cilj brez težav. Izguba in ponovna iskanja prave poti, vam ne bo več porabljalo dragocenega časa. Tudi na najbolj težkih terenih so možnosti, da bi napačno zavili lahko zelo minimalne ali celo izključene. Vse kar je potrebno je hiter pogled na zaslon GPS sprejemnika. Na zaslonu je naša planirana pot prikazana kot tanka črta ki vključuje vse križišča na digitalni karti. Naš trenutni položaj je v vsakem trenutku prikazan kot majhna točka na karti. Dokler je točka na črti, pomeni, da smo na planirani poti. Hiter pogled na ekran je vse kar potrebujmo za brezskrbno vožnjo. Naj omenim še zabaven del pregledov vaših tur na elektronskih zemljevidhi na domačem računalniku. Prevožene ture lahko shranimo in jih kasneje naložimo na GPS sprejemnik. Ko gremo na novo turo, jo lahko brez vseh skrbi prevozimo pa čeprav nam je teren popolnoma neznan in smo lahko brez vsekakršnih skrbi, da bi se izgubili.

Uporabljamo Oregon 300 GPS sprejemnik, ter snemalc GPS podatkov GlobalSat DataLogger.

 

Prednosti GPS sprejemnikov

 1. GPS lahko v celoti zamenja kolesarski števec. Prikazuje trenutno hitrost, podatke o prevoženih kilometrih, porabljeni čas na vožnji, povprečno hitrost, trenutno nadmorsko višino, seštevek vzponov in spustov, časa, datum, vzhod in zahod sonca. GPS sprejemnik je vse kar potrebujemo.
 2. Natančna navigacija je avtomatično že vključena. Z pomočjo prednaloženih rut in natančnih kart, je praktično nemogoče, da se izgubimo. Kar pomeni da ne bomo po nepotrebnem trošili čas in energijo. Nama pot je varna in bolj zabavna. Natančno zarisane rute nam garantirajo, da ostanemo na željeni poti. Včasih se lahko zgodi, da bomo zašli z poti največ za 10 metrov, v najslabšem primeru30 metrov.
 3. Tudi na težavnih terenih, ki niso označeni vedno vemoi kje se nahajamo. V primeru, da zaidemo z rute bomo s hitrim pogledom na zaslon GPS sprejemnika našli željeno pot.
 4. Nič več ustavljanja, da preverimo našo pozicijo. Pogled na zaslon je vse kar je potrebno. Odvisno od naše elektronske mape smo lahko na poti brez kart in vodičev.
 5. Mesta, gorske koče, gostišča, prelazi in pomembna križišča so točno določena kot pomembne točke.
 6. Vsaka ruta se lahko brez težav naredi tudi v obratni smeri
 7. Ne potrebujemo senzorja, magneta, radijskega prenosa ali kablov. Postavitev na krmilo kolesa ne more biti bolj enostavna.
 8. GPS sprejemniki so majhne, lahke naprave podobne mobilnim aparatom.
 9. Prednosti niso omejene samo na kolesarjenje. GPS sprejemniki se lahko uporabljajo tudi za pohodništvo, tek, smučanje, vožji z motorjem in v avtomobilih.
 10. GPS sprejemniki v kombinaciji za mobilnimi aparati so že mogoči. PDA naprave so še ena možnost, ki nam omogočajo še boljše prikaze digitalnih kart.
 11. GPS sprejemniki izboljšujejo vašo varnost. Vedno vemo točno kje se nahajamo in lahko točno določimo naše koordinate v primeru če potrebujemo pomoč.
 12. Uporaba programske opreme in elektronski kart pri načrtovanju naših rut na domačem računalniku so lahko prijetna zabava.
 13. Rute se lahko prenesejo z Interneta ali pa jih lahko pošljemo po elektronski pošti.
 14. GPS sprejemniki so enostavni za uporabo. (Meniji so podobni kot pri mobilnih telefonih.)

Edge 705

Colorado 300

Slabosti GPS sprejemnikov

 1. So veliko dražji kot kolesarski kolesarski števci.
 2. Poraba baterij je velika. Odvisno od sprejemnika in števila baterij, je čas uporabe med 10 in 36 ur. Uporabnik mora imeti vedno na voljo rezervne baterije.
 3. V tunelih in zaprtih prostorih ni sprejema. Sprejem je lahko otežen v globokih soteskah in slabem vremenu (posebno v dežju).

GPS sprejemniki uporabljajo tri ražlične navigacijske elemente :

 • Sledi (tracks): Sledi so za kolesarja najboljši prikaz njegovega potovanja. Veliko število točk omogoča točno vodenje na GPS zaslonu. GPS sprejemniki, kot sta Garmin eTrex Vista in Garmin MAPGPS 60CS podpirata skupno do 17,500 točk sledi od katerih je lahko 250 točk shranjenih v vsaki od 50 shranjenih sledi , medtem ko ostalih 10,000 točk ostane aktivnih v arhivu. Tako veliko število točk sledi, nam omogoča zaslonski prikaz celotne začrtane poti, dolžine nekje od 400 do 600 km z zelo veliko natančnostjo.
 • Uporbniške točke (waypoints): To so pomembne točke s katerimi so označena križišča, prehodi, vrhovi, gostišča, ali cerkve. Imena in komentarji so lahko dodana tem točkam. Vsaka uporabniška točka, je lahko prikazana s posebnim simbolom na zaslonu GPS sprejemnika. Za kolesarje so uporabniške točke zelo uporabne, da prikažejo pomembna križišča in odcepe, ki so pomembni pri navgaciji ali pa nam označujejo prehode in točke, kjer je na voljo sveža voda.
 • Ruta (routs) : Ruta je stevilo točk, prikazanih na vašem planiranem potovanju. Če aktivirate ruto tik pred prihodom do naslednje uporabniške točke, vam bo GPS sistem avtomatično prikazal nasledno uporabniško točko. Na karti GPS sprejemnika, so rute vedno prikazane kot črte. Če so bile rute pravilno planirane, vas bo GPS sprejemnik obveščal s podatki, ki so pomembni za vsako križišče. Slabost rut je v tem, da so manj realistične kot sledi. Rute so predvsem pomembne za pomoč pri navigaciji v puščavah in gozdovih, kjer ni označenih poti. Ker pa kolesarji v Evropi potujejo predvsem po cestah in poteh, lahko to funkcijo brez težav zanemarimo.

 

MapSource, SLO TOPO in GPS sled iz GARMIN naprave

 

QUO

QUO in karta Slovenije 1:25.000